Met beide benen op de grond bij Fondue & Fondue in Amsterdam
Fonduen, wie heeft het nou niet gedaan in zijn leven? Na het skiën in de Zwitserse of Franse alpen, op de studentenkamer, thuis met de familie of op bezoek bij vrienden die niet uitgebreid kunnen of willen koken. Fonduen verbindt, je hebt niet meer nodig dan een goed gevulde caquelon en leuk gezelschap. Een goed moment om samen met je aanstaande de verdere plannen voor het huwelijk op een informele wijze verder vorm te geven. Dus wij -goed gezelschap voor elkaar besloten om te reserveren bij Fondue & Fondue, gelegen aan de Overtoom in Amsterdam. Aan de online reviews te lezen komen hier veel toeristen, terwijl - in tegenstelling tot kaas zelf-, kaasfondue niet het eerste is wat in je opkomt als je denkt aan toeristisch Amsterdam. Met enige zorgen ( ‘Belanden we hier toch in een tourist-trap?’), stappen we rond 21 uur de zaak binnen.
De geur van gesmolten kaas komt ons tegemoet, wanneer op datzelfde moment de bedrijfsleider vriendelijk aan ons vraagt of wij hebben gereserveerd. Achterin de zaak is chefkok Marcel die sterk lijkt op tv-kok Julius Jaspers keihard aan het werk in zijn kleine open keukentje.
De zaak zit vol - zelfs laat in de avond; dat is geen slecht teken en we zijn blij niet op de bonnefooi te zijn binnen gestapt. We nemen plaats aan tafel en er wordt ons uitgelegd dat we a la carte kunnen bestellen, maar ook kunnen kiezen voor het menu waarvan de naam niet veel creativiteit nodig had - het “smeltmenu” voor €33,- per persoon. Voor, hoofd en na, wordt er gezegd met een heerlijk Amsterdams accent. Waarom ook niet, het is al aan ons verkocht door de manier waarop het wordt gepresenteerd. Garnalencocktail, carpaccio en tomatensoep staan er als starters op de kaart. Voor het hoofdgerecht kan er worden gekozen uit verschillende kaas- en vleesfondues. Wij kiezen voor de soep en traditionele kaasfondue.
Een min-puntje: we verstaan elkaar slecht , omdat onze tafel dicht bij de speaker staat. Nouja, omdat de hippe muziek gewoon te hard staat. De Amsterdamse gastheer beweegt snel en vrolijk door de zaak op de snelle beat van de muziek en kijkt ietwat teleurgesteld als we vragen of de muziek een tandje zachter kan. Die woordkeuze had hij hoogstwaarschijnlijk niet verwacht van een gast gekleed in een double-breasted pak met Hérmes das. Zonder te aarzelen en zoals het een echte gastheer betaamt - de klant is koning zou hij zomaar hebben kunnen denken - wordt de volume van de muziek naar beneden gedraaid. Opgelost.
De soep is goed, mooi op smaak, klassiek en bereid met veel verse tomaten. Een soep zoals je grootmoeder het ook zou maken. De pesto in de soep moet het net wat extra cachet geven, maar is eigenlijk helemaal niet nodig. De stukjes kaas in de soep zijn wat vreemd, zeker omdat de kaas niet smelt. Toch geen smeltmenu, grappen we. Na onze soep te hebben genuttigd, kijken we nogmaals goed om ons heen en valt het op dat er helemaal niet heel veel toeristen aanwezig zijn, links van ons zit een groep Belgische giegelende meisjes die een weekendje Amsterdam hebben aangedaan, maar het restaurant is voor een een groot deel gevuld met jonge locals, zoals bijvoorbeeld een bekende DJ uit het Amsterdamse nachtleven.
De aanwezige gasten laten zich zichtbaar en met succes entertainen door de gastheer die wel al wat langer mee moet draaien; iedere gast krijgt zijn eigen stukje cabaret. “Wat is in België het woord voor toetje?”, vraagt hij aan de Belgische meisjes naast ons. “Uhmm - hihihi - dessert.” Nee, kom op jullie hebben toch wel een goed woord voor dessert?” Ze kijken elkaar lachend aan en antwoorden bijna synchroon: “Nee, dessert”. Het werkt, deze interactie maakt zowel onze avond als die van hen nog beter. Door het vermaak van de gastheer heeft hij een grote gunfactor. Onze kaasfondue is voor een persoon vergezeld van glutenvrij brood. Goed afgebakken, althans de eerste keer. Wanneer wij vragen om wat extra brood gaat het mis; bevroren van binnen - tot twee keer toe. Zijn glimlach waarmee hij excuses maakt doet je dan wel weer smelten. Het is goed zo, kan gebeuren.
Ik hoor u denken: ‘ Maar die kaasfondue dan?’. Ja, die is gewoon uitstekend. Heerlijke traditionele kazen geserveerd in een caquelon met karakter. Het gietijzer vertelt een verhaal, namelijk dat hier al ruim 13 jaar kaasfondue wordt geserveerd en je door Amsterdamse jovialiteit met beide benen op de grond wordt gezet. Onze pan is helemaal leeg en we voelen ons voldaan. Op dat moment realiseren wij ons dat de muziek weer staat op zijn oude niveau. Maar dat werkt, juist bij Fondue en Fondue in Amsterdam. Want we hebben er inderdaad niets meer van gemerkt, heerlijk vergeten dankzij het eten. Ga hier zeker heen met je geliefde, een avondje no-nonsense en betaalbaar genieten.