Rust en reinheid bij klassieker Central Park in Voorburg

Het interieur van Restaurant Central Park Voorburg - Bron Central Park

Dit keer geen Kaasfondue of diner bij Bistro Oriole van Sofitel The Grand in Amsterdam. We gaan naar Voorburg, vlak bij Den Haag, voor een fine-dining experience bij Central Park. Dit boutiquehotel en restaurant wordt omgeven door het park Vreugd en Rust, in 1990 kookte hier de bekende Chefkok Henk Savelberg een Michelinster. Inmiddels zwaait meestergastheer Joey de Kruif hier de scepter, en zag zijn ambities onlangs bekroond door Gault Millau, voor de beste wijnkaart van 2023. Met name door de prachtige tuin en het terras is Central Park uitermate geschikt voor een huwelijk. 

Het is een ijzige dinsdagavond als wij vanaf de donkere oprijlaan het witte statige pand ontdekken, het stamt uit 1658 heeft door de stilte, de kou en westerwind iets weg van een goed onderhouden spookslot. Rust is er zeker, want op enkele geparkeerde auto’s na is er niets of niemand te vinden. We betreden hier een stukje Voorburg met een lange geschiedenis. De ontvangst is warm, de heerlijke geur van roomspray komt ons tegemoet. Onze gastheer begeleid ons via een imposante marmeren hal naar onze tafel in het restaurant. Aan het plafond hangen grote kristallen kroonluchters die warm het licht weerkaatsen en schitteren als een goed geslepen diamant. Alles hier verdient en krijgt onze aandacht.

Klassiek is ook het interieur: dertien ronde tafels staan in twee rijen kaarsrecht uitgelijnd in het restaurant. Met militaire precisie opgedekt, geen enkel bord of glas staat op de volgende tafel anders, het tafellinnen is spierwit en perfect gestreken. Het gebruik van het beste glaswerk en prachtige met goud belegde borden van het Franse merk Bernardaud valt op, niets wordt hier aan het toeval overgelaten. We laten het even op ons inwerken en bestellen een aperitief in stijl; champagne. 

“Wilt u onze huischampagne, blanc de blanc van Ruinart of nog een stapje hoger: Dom Perignon?”, wordt ons vriendelijk gevraagd. We houden het ‘simpel’ en bestellen de huischampagne. 

Ons dessert - Diverse bereidingen van bloedsinaasappel, met dragon-yoghurtijs. Bron: Central Park Voorburg

Toch blijft het, eerlijk gezegd, wat stijf voelen en komt ons glas champagne prima van pas om in de stemming te komen. Een aantal gerechten op de menukaart trekt direct onze aandacht. Snijboon met diverse bereidingen van bleekselderij, zuring en citroen, maar ook de Wagyu Entrecôte met bordelaise. Klassiek wordt gecombineerd met modern. 

De amuse van kippenlever, rode port en krokante kippenhuid laat ons wat meer ontspannen. Het chefs-menu dat volgt is een klein beetje een rollercoaster. Er komen gerechten die heel veel bereidingen en handelingen op een bord nodig hebben ter tafel, maar ook uitgeklede klassiekers zoals een stukje skrei op een bedje van zuurkool. De rode draad ontbreekt een klein beetje, althans als dat niet de zuren moeten zijn die bij veel moderne gerechten boventoon voeren. Zo heeft het gerecht met snijboon iets weg van de kern van een Napoleon-snoepje. Het pre-dessert met ijs van Basmatirijst en schuim van pandanblad maakt wel enorme indruk.  

Wat inspireert, hoor ik je denken? Nou, niet zo zeer de omgeving, de inrichting of het gekozen glaswerk, maar de bediende die zijn eerste servies draait bij Central Park. Hij is zichtbaar niet op zijn gemak met de stijfheid die wij ook een beetje ervaren, en dat schept een band. Hij werkt normaal gesproken in zijn thuisland Kroatie bij Maslina Resort, dat gedurende de koude wintermaanden is gesloten. Hij bloeit op wanneer hij vertelt over de experience die hij daar biedt.

We zijn eruit - de sfeer moet je hier zelf maken, zoals tijdens je eigen huwelijk bijvoorbeeld. Durven. Tafels aan de kant en voetjes van de vloer. Niet voor niets kun je bij Central Park pas weer in 2025 terecht voor je bruiloft. 

Noot van de redactie: Central Park heeft inmiddels één ster van Michelin mogen ontvangen.


Vorige
Vorige

Met beide benen op de grond bij Fondue & Fondue in Amsterdam