Innerlijke rust door het werk van lilxlylilxly
INSPITORIAL | Lil X lY lil X lY, deze naam ben je vast al eerder tegengekomen. Bijvoorbeeld in ons artikel over NockNock art fair. De euforie van onze journalist en CEO Melvin Keijzer over deze kunst, en vooral het verhaal van het brein achter dit werk, wakkerde verdere nieuwsgierigheid aan. Des te leuker dat Lieke Marleen van Kalken onze redactie uitnodigde om nog eens nader kennis te maken.
Lieke Marleen van Kalken, ook bekend als lil X lY lil X lY, heeft een unieke benadering van hedendaagse kunst waarbij ze op speelse wijze het concept van perspectief verkent. Met behulp van diverse materialen en technieken, zoals olieverf, tekenen, papiercollage, fotografie, digitale manipulatie en zeefdruk, ontwikkelt ze haar werk in verschillende abstractieniveaus. Een belangrijk element in dit proces is het creëren van een optische illusie door middel van transparante vloeistoffen en materialen, zoals water en glas. Haar werk wordt - kort gezegd - digitaal gereduceerd tot CMYK kleuren die vervolgens weer worden gezeefdrukt op (acrylaat) glas. De verschillende lagen worden op elkaar geplaatst om tot een geheel te komen.
Fotografie: Nock Nock
Fotografie: Puck Veen
Lieke is gefascineerd door de unieke perspectieven die het neurodiverse brein biedt en wil de toeschouwers van haar werk uitnodigen om hun eigen perceptie te bevragen. "Met mijn neurodiverse brein kan ik de wereld vanuit een ander perspectief bekijken dan de massa. Ik zie dit als een zegen, omdat ik nu neurodiversiteit beschouw als een prachtige verrijking van mijn leven en kunst. Gedurende mijn levensreis heb ik ontdekt dat de meerderheid niet bepaalt wat juist of fout is. Ik ben altijd op zoek geweest naar het verkennen en ontrafelen van de diepere lagen van mijn eigen ervaringen en hoe deze correleren met die van anderen. Met mijn kunst wil ik deze diversiteit vieren en de vraag beantwoorden: wat is de werkelijkheid?"
Volgens Lieke is er geen definitief antwoord op deze vraag. "Mijn perceptie van de werkelijkheid is voortdurend in beweging. De vraag: 'Hoe zag ik de wereld als kind?' speelt hierbij een belangrijke rol. Als kind was ik gefascineerd door de structuren en bewegingen in de natuur. Tot op de dag van vandaag breng ik mijn geest tot rust door aandachtig planten en insecten in hun omgeving te observeren. Deze observatie geeft me een gevoel van innerlijke rust en is ook aanwezig tijdens het creëren van mijn kunst, waarbij ik mijn geest tot bedaren breng."
Lieke heeft zich verder verdiept in de wereld van sereniteit. "Het is bewezen dat de natuur een positief en kalmerend effect heeft op mensen, zoals blijkt uit de Attention Restoration Theory (A.R.T). Deze theorie stelt dat het menselijk aandachtssysteem twee aspecten heeft. 'Onvrijwillige aandacht' wordt voornamelijk gestimuleerd door de geluiden, kleuren en bewegingen in stedelijke omgevingen, terwijl 'gerichte aandacht' een omgeving met weinig prikkels, zoals de natuur, nodig heeft om ervaringen te verwerken en stress te verminderen. Door het combineren, bewerken en digitaal vervormen van werken onderzoek ik het evenwicht tussen het natuurlijke/menselijke en het digitale/artificiële. Mijn kunst onderzoekt dus ook in hoeverre de A.R.T-theorie relevant is bij het bekijken en creëren van kunst.", vertelt Lieke.
Fotografie: Roza Schous
Kunnen we dan stellen dat zowel het creëren als het observeren van kunst een positief effect heeft op het aandachtssysteem in onze hersenen?
"De creatie van mijn kunst kent verschillende vormen. Er was een periode waarin ik me meer bezighield met fotografie en video. In mijn huidige stijl maak ik gebruik van diverse technieken waarmee ik de verschillende lagen in mijn werk kan onthullen. Voor mij weerspiegelt het vertragen van het proces en het ontrafelen van deze lagen de hindoeïstische filosofie van Satcitananda, die me enorm intrigeert. Satcitananda staat voor 'waarheid, bewustzijn, zaligheid' en vormt mijn realiteit en perspectief, en stimuleert me om steeds nieuwe percepties van de werkelijkheid te verkennen. Omdat deze elementen voortdurend in beweging zijn, geldt dat ook voor mijn kunst."
“Via fotografie onderzoek ik mijn werk door processen van digitale en analoge fotografie en druktechnieken met elkaar te vergelijken. De snelheid waarmee fotografie de afgelopen decennia is geëvolueerd, heeft ertoe geleid dat ik juist actief dit proces probeer te vertragen om zo een bewustere staat te bereiken.”
Fotografie: Josanne van Lomwel
Laat je zelf inspireren en uitdagen door het werk van Lieke. Durf jij je eigen waarneming in twijfel te trekken? Dat kan bijvoorbeeld tijdens haar volgende expositie samen met Kunstenaarsvereniging De Ploeg op Affordable Art Fair van 1 tot 5 november aanstaande. Bezoek ook gerust Lieke haar website.